Olvasóinknak

Kedves Olvasóink!



Szeretettel és Tisztelettel köszöntöm Önöket!

Mielőtt a Tanú vélemény rovat szellemi önarcképét átnyújtanám Önöknek, engedjék meg, hogy köszönetet mondjak azért a szeretetért, bizalomért, amelyet a lap indulása óta Önöktől kaptam. Köszönöm a biztatást, az elismerő szavakat, még egyszer köszönöm, és továbbra is elvárom a segítő szándékú kritikákat, bíráló megjegyzéseket is, amelyet Önöktől kaptam.

„Nyelvében él a nemzet!” – hangzik a máig ható intelem. Ez a nyelv pedig napjainkban végveszélyben van! A könyvekből, a folyóiratokból, a képernyőn keresztül árad felénk a szellemi bóvli, a szennyes gondolat, az esztétikai-erkölcsi-világnézeti mocsok, egyre jobban teret hódít a durvaság, az erőszak, a hazugság… Körülvesz bennünket a döntően önző és haszonelvű világ, amely elérni és megszerezni akar, amely az élet minőségét csak az anyagi javakban és az élvezetekben méri.

E „tiszta fényű lappal”, ahogyan Hegyi Béla író, esszéista nevezte, a Tanú tiltakozni kíván a mindennapjainkat elárasztó szellemi igénytelenség ellen.

A nemzeti kultúra és műveltség terjesztésével, a korrekt tájékoztatás megteremtésével ez a folyóirat - a maga szerény módján - szeretné elősegíteni az emberi személyiség méltóságának, egyenlőségének és tiszteletének, mint demokratikus eszménynek a megvalósítását.

Az irodalom, a szellem, a szív erejével kíván hozzájárulni a honfitársak igazságosságra, szabadságra és hazaszeretetre történő neveléséhez, az ismeretek és eszmék szabad kicseréléséhez, a hazánk múltjának és jelenének pótolhatatlan, egyedi és meg nem újítható forrását jelentő kulturális örökségünk megőrzéséhez.

Európa szívében csak erős nemzeti műveltséggel, évszázados hagyományainkkal tudunk megmaradni függetlennek, magyarnak. Ismert, hogy a nemzeti öntudatot történelmünk viharos századaiban az irodalom, a kultúra tudta megőrizni. A nemzetmegmaradás egyik legfontosabb eszköze a nemzeti kultúra: ha van nemzeti kultúránk, létezik nemzet is. A diktatúra időszakaiban az irodalom jelentette az egyedüli kapaszkodót, a vigaszt; szólt helyettünk az egész nemzet helyzetéről, kínjairól. A Tanú /Németh László emlékére/ azért született, hogy szellemi-lelki otthona legyen azoknak az öntudatos, tenni akaró polgároknak, akik még hisznek az eszményekben, a kultúra összetartó erejében.

Ma költők, írók, tudósok helyett médiasztárokra hallgatnak a gyermekeink, és megmosolyogni való bolond, aki elérzékenyül a kristálytiszta költészet olyan hangjain, mint Áprily Lajos Március című versének utolsó strófája, amely így hangzik:

„Barna patakja
napra kacagva
a lomha Marosba csengve siet,
Zeng a csatorna,
zeng a hegy orma,
s zeng - úgy-e zeng, úgy-e zeng a szíved?”

A Tanú, indulásakor arra vállalkozott, hogy a kortárs irodalom, a művészetek, valamint a hiteles történetírás és politológia eszközeivel szolgálja az igényes olvasókat, fölvállalva a nemzeti értékeket, a polgári esztétikai-erkölcsi értékrendet.

A közjó elkötelezett és önzetlen szolgálatára törekedve igyekszem megtartani azt az erkölcsi-szakmai igényességet, amit a lap ars poeticájában megfogalmaztam.
Nem várom el olvasóimtól, hogy véleményük mindenben egyezzen a szerző meggyőződésével, pusztán arra törekszem, hogy írásaimmal továbbgondolkodásra késztessem, éltessem, hitet és önbizalmat adjak. Az aztán már az olvasó dolga, hogy saját élményeivel, tudásával, gondolataival, érzésvilágával egészítse ki az olvasottakat, és alakítsa ki saját álláspontját, véleményét a körülöttünk levő világról.

De ahogyan azt a híres argentin író, Borges megfogalmazta: „Akárcsak az olvasás, az előadás is közös munka, és azok, akik hallgatják, nem kevésbé fontosak, mint az, aki beszél...”

Hiszem, hogy a lap munkássága nem hiábavaló, és a Tanú-nak hosszú évekig helye lesz a polgári Magyarország kulturális térképén.

Adjon Isten ehhez mindig elegendő erőt!



Szabó Piroska

2012. október 13., szombat

Nem jött be



Álláspont
Jelentem: hát, ez most nem jött be.
Hetek, mit hetek, hónapok óta duruzsolnak, előrevetítenek, jósolgatnak a baloldali sajtóban: Merkel majd szépen leszedi a tíz körméről Orbán Viktort, ha legközelebb találkoznak. Ha a népszavásoknak, a 168 órásoknak és a többi orákulumnak hinnénk, akkor mi is elkövetnénk a hibát, amit az ő olvasóik talán elkövetnek: összetévesztenénk a kancellárt mondjuk a Frankfurter Allgemeine Zeitunggal. Ehhez a mondathoz azért feltétlenül hozzátartozik, hogy nevezett lap szerint már a német kereszténydemokratáknak is nagyon fáj, hogy miniszterelnökünk Ópusztaszeren a turult emlegette. Most legyünk nagyon, de nagyon őszinték, és hagyatkozzunk a józan paraszti észre: vajon hány német politikusnak van legalább valami elemi fogalma a kerecsensólyom és a magyar nemzeti tudat kapcsolatáról?
Szerencsére nem kell a béka hátsója alól pislognunk, és meséket sem kell költenünk német politikusok „aggodalmairól”, ahogyan az ottani sajtó jelentős része tekint a magyar sorsproblémákra a 2010-es kormányváltás óta: nyilván semmit sem tudnak az egészről, a turul Berlinből nem látszik.
Németország a barátunk. Angela Merkel is az. És egy percig sem vitás, hogy a Magyarországot érintő ügyekben a berlini kancellárián, és nem a vadkeletre alkalmanként jó kövér előítéletekkel kiruccanó liberális újságírók döntenek – szerencsére.
Az a tény, hogy csak az elmúlt két évben ötmilliárd eurónyi német befektetés érkezett hazánkba, másfél tucat új gyárat építettek, és a német befektetésektől immáron egymillió magyar ember boldogulása függ, mindennél beszédesebb. Vizionálhatunk mi máról holnapra magyar kis- és középvállalkozásoktól hemzsegő országot, ki ne szeretné, de a helyzet az, hogy a működő német tőke térségünk valamennyi országában megkerülhetetlen erő. Ha a Mercedes Kecskemétre települ, legyen bármilyen kis szelete ez a világ autógyártásának, magyar családok százai kapnak esélyt az emberhez méltó életre.
Önmagunk megtalálásához a tisztességes vállalkozások megbecsülésén át vezet az út. Biztosan akad nyerészkedő és korrekt német cég egyaránt, de nem ez a lényeg. Ezerszer inkább Berlintől függjön a magyar gazdaság, mint attól a hazai parazitarétegtől, amely polipként fojtogatná tovább az országot, ha tehetné. Őszintén mondom: még egy német vállalkozó is nagyobb magyar hazafi, mint a megtollasodott, politikai pályán landoló egykori KISZ-esek, akik a saját honfitársaikat semmibe sem veszik, bérrabszolgaként alkalmazzák és kiszívják az utolsó csepp vérüket.
Angela Merkel nézőpontja nem a Népszava kommentelésben végelgyengülő öreg kommunista újságíróinak nézőpontja. Merkel ismeri a számokat, tájékozott a magyarországi viszonyokról, tudja, hogy Orbántól jobbra is politikai tér nyílott. Azt is tudja, hogy Vona Gáborék elemi közgazdasági ismeretei egyelőre egy kollektív nemzeti öngyilkosságra elegendőek, amelybe azonban a német befektetések is belerokkannának. Azt is látja Merkel, hogy a Brüsszeltől Moszkváig ringatózó, kiszámíthatatlan, becstelen és velejéig korrupt úgynevezett magyar baloldal visszatérése teljes mértékben instabilizálná hazánkat és a térséget.
Angela Merkel diplomáciai partnerét Orbán Viktornak hívják, és bár magam is olvastam Róna Péter nagy ívű jóslatát pár hónappal ezelőtt, egyáltalán nem úgy tűnik, hogy bárki – német kormány, Brüsszel, globális hatalom – is „levenné” a „periféria” kormányfőjét ebben a különös, limeseken túli országban.
Merkel és Orbán szót értett egymással, s belátom, ez tényleg rossz hír azoknak, akik fizikai fájdalmat éreznek, ha Magyarország sikereket, még ha csak apró, falatnyi sikereket is ér el a világban.
Végezetül egy sajátos performance-ról. Orbánt a kancellária előtt a Facebookon virtuálisan összehaverkodott szellemi törpék fogadták: ők tüntetésnek nevezték kis összejövetelüket. Húszan voltak. Berlini ellenállási sejtnek hívják magukat, és a következő táblákat emelték a magasba: „paraszt vagyok”, „zsidó vagyok”, „nő vagyok”, „pályakezdő vagyok”.
Fájdalom, a zsidók, nők és pályakezdők nevében nem nyilatkozhatok, de a parasztok nevében annál inkább. Magam is ilyenféle volnék családilag, ugyi – azért fogom népiesre, hogy tökéletesen megfeleljek a paraszt kritériumának –, csak hát, tetszik tudni, előfordulhat, hogy egy tényleges paraszttól akkora parasztlengőt kap majd egy ilyen ellenállási hülyegyerek, hogy aztán Szent András-napig szedegetik majd a fogait.
Ennyit szerettem volna dedikálni a húsz tüntető berlini címére, szeretettel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jó tanács

 „Putyin halálos beteg, az orosz hadsereg a padlón van – hogyan szépíti a nyugati média az ukrajnai helyzetet” – ezzel a címmel közölt publi...