Olvasóinknak

Kedves Olvasóink!



Szeretettel és Tisztelettel köszöntöm Önöket!

Mielőtt a Tanú vélemény rovat szellemi önarcképét átnyújtanám Önöknek, engedjék meg, hogy köszönetet mondjak azért a szeretetért, bizalomért, amelyet a lap indulása óta Önöktől kaptam. Köszönöm a biztatást, az elismerő szavakat, még egyszer köszönöm, és továbbra is elvárom a segítő szándékú kritikákat, bíráló megjegyzéseket is, amelyet Önöktől kaptam.

„Nyelvében él a nemzet!” – hangzik a máig ható intelem. Ez a nyelv pedig napjainkban végveszélyben van! A könyvekből, a folyóiratokból, a képernyőn keresztül árad felénk a szellemi bóvli, a szennyes gondolat, az esztétikai-erkölcsi-világnézeti mocsok, egyre jobban teret hódít a durvaság, az erőszak, a hazugság… Körülvesz bennünket a döntően önző és haszonelvű világ, amely elérni és megszerezni akar, amely az élet minőségét csak az anyagi javakban és az élvezetekben méri.

E „tiszta fényű lappal”, ahogyan Hegyi Béla író, esszéista nevezte, a Tanú tiltakozni kíván a mindennapjainkat elárasztó szellemi igénytelenség ellen.

A nemzeti kultúra és műveltség terjesztésével, a korrekt tájékoztatás megteremtésével ez a folyóirat - a maga szerény módján - szeretné elősegíteni az emberi személyiség méltóságának, egyenlőségének és tiszteletének, mint demokratikus eszménynek a megvalósítását.

Az irodalom, a szellem, a szív erejével kíván hozzájárulni a honfitársak igazságosságra, szabadságra és hazaszeretetre történő neveléséhez, az ismeretek és eszmék szabad kicseréléséhez, a hazánk múltjának és jelenének pótolhatatlan, egyedi és meg nem újítható forrását jelentő kulturális örökségünk megőrzéséhez.

Európa szívében csak erős nemzeti műveltséggel, évszázados hagyományainkkal tudunk megmaradni függetlennek, magyarnak. Ismert, hogy a nemzeti öntudatot történelmünk viharos századaiban az irodalom, a kultúra tudta megőrizni. A nemzetmegmaradás egyik legfontosabb eszköze a nemzeti kultúra: ha van nemzeti kultúránk, létezik nemzet is. A diktatúra időszakaiban az irodalom jelentette az egyedüli kapaszkodót, a vigaszt; szólt helyettünk az egész nemzet helyzetéről, kínjairól. A Tanú /Németh László emlékére/ azért született, hogy szellemi-lelki otthona legyen azoknak az öntudatos, tenni akaró polgároknak, akik még hisznek az eszményekben, a kultúra összetartó erejében.

Ma költők, írók, tudósok helyett médiasztárokra hallgatnak a gyermekeink, és megmosolyogni való bolond, aki elérzékenyül a kristálytiszta költészet olyan hangjain, mint Áprily Lajos Március című versének utolsó strófája, amely így hangzik:

„Barna patakja
napra kacagva
a lomha Marosba csengve siet,
Zeng a csatorna,
zeng a hegy orma,
s zeng - úgy-e zeng, úgy-e zeng a szíved?”

A Tanú, indulásakor arra vállalkozott, hogy a kortárs irodalom, a művészetek, valamint a hiteles történetírás és politológia eszközeivel szolgálja az igényes olvasókat, fölvállalva a nemzeti értékeket, a polgári esztétikai-erkölcsi értékrendet.

A közjó elkötelezett és önzetlen szolgálatára törekedve igyekszem megtartani azt az erkölcsi-szakmai igényességet, amit a lap ars poeticájában megfogalmaztam.
Nem várom el olvasóimtól, hogy véleményük mindenben egyezzen a szerző meggyőződésével, pusztán arra törekszem, hogy írásaimmal továbbgondolkodásra késztessem, éltessem, hitet és önbizalmat adjak. Az aztán már az olvasó dolga, hogy saját élményeivel, tudásával, gondolataival, érzésvilágával egészítse ki az olvasottakat, és alakítsa ki saját álláspontját, véleményét a körülöttünk levő világról.

De ahogyan azt a híres argentin író, Borges megfogalmazta: „Akárcsak az olvasás, az előadás is közös munka, és azok, akik hallgatják, nem kevésbé fontosak, mint az, aki beszél...”

Hiszem, hogy a lap munkássága nem hiábavaló, és a Tanú-nak hosszú évekig helye lesz a polgári Magyarország kulturális térképén.

Adjon Isten ehhez mindig elegendő erőt!



Szabó Piroska

2022. február 25., péntek

Évértékelés

 Orbán Viktor a most elhangzott, sorrendben 23. évértékelőjében egy igen drámai kihívás előtt álló ország népéhez szólt


Bevezetőjében, mint már néhány eddigi évértékelőjében újra feltette a kérdést, hogy miről is kellene itt most beszélni, és legfőképpen, hogy milyen elbeszélési mód segíthetne leginkább abban, hogy megragadható legyen a lényeg. Az eddigi legsikeresebb ilyen jellegű „belépője” a 2011-es évértékelő volt, amikor azzal kezdte, hogy kérdezte a feleségét, miről beszéljen itt, mire ő azt válaszolta: „Mondj el mindent!” „Na, erre én azt mondtam, hogy abból baj lesz” – fejezte be akkor az erről szóló bevezetőjét nagy közönségsikert aratva.


Akárcsak minden eddigi évértékelőjében, most is megjelent tehát a legmélyebb dilemma, hogy Bibó István szóhasználatával élve „nevén nevezhetők-e” egyáltalán közös dolgaink. Vagy végképp beleragadunk a „kimondhatatlanságok”, a globális beszédhatalmak által tabunak minősített „elbeszélhetetlenségek” zsákutcájába. A mostani évértékelője bevezetőjében ezt úgy fogalmazta meg, hogy a legfőbb tisztázandó kérdés, hogy „kik vagyunk és mit akarunk”, vagyis mi a legmélyebb önazonosságunk, és hogy tudunk-e kellő elszántsággal ragaszkodni ehhez az identitáshoz, minden ellenséggel szemben bármilyen áron megvédve azt.


Magyarország előre megy, nem hátra, idézte a választási jelszót, de mi is az az előre, tette fel a kérdést, különös tekintettel arra, hogy a magyar választók két nagy csoportja teljesen ellentétes választ ad erre a kérdésre. És bár ezt nem mondta ki, de azért utalt arra, hogy ez a két nagy tömb ma teljesen ellentétesen ítéli meg azt, hogy mi a tény, az igazság és a valóság, vagyis két ellentétes világban él, és a kettő egyszerre logikailag semmiképpen sem lehet igaz, valaki tehát vagy téved, vagy tudatosan félrevezeti a híveit és szándékai szerint a választókat is.


Egyértelművé tette, hogy a kor, amelyben élünk, a háborúk és járványok kora. (Mindez azért nagyon érdekes, mert Jared Diamond híres könyvének címe Háborúk, járványok, technikák, tehát a miniszterelnök megközelítése történetfilozófiai, lételméleti értelemben is teljességre törekedett, hisz valójában a harmadik mozzanat, a világ technológiai kihívásai és e kihívások Magyarországra gyakorolt hatása is többször megjelent a beszédben.)


Amikor ezután felvázolta a kihívások tematizációs szerkezetét, e tematizációs piramis csúcsára a vírust, a migrációt és a globális identitásháborút helyezte. A vírussal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a magyar társadalmat, szemben a nyugati társadalmak többségével, nem osztották meg a járvánnyal kapcsolatos intézkedések, nem voltak tömegtüntetések és tömeges engedetlenség, mint ott.

Fontos mozzanat, hogy a vírus kérdését illetően a beszéd nem érintette a vírus eredetével, kezelésével és megelőzésével kapcsolatos nyitott kérdéseket, feltehetőleg azért nem, mert ezek a kérdések csak hamis törésvonalak mentén létrehozott újabb konfliktusokat szítanának az ebben az ügyben többé-kevésbé egységes magyar társadalomban. Azt azonban jelezte, hogy mindazokat, akik politikai haszonszerzés céljából cinikusan kihasználni próbálták a nemzet járvánnyal kapcsolatos nehézségeit, utoléri majd részben a választás után jogi értelemben a törvény szigora, erkölcsi értelemben pedig Isten büntetése.


Hosszan és drámai módon foglalkozott a migráció kérdéskörével, jelezvén, hogy most lesz majd igazán veszélyes és éles ez a kihívás, tehát sem okunk, sem jogunk nincs a tétlenségre. Végvár vagyunk, mondta, nem először a történelmünk során, és ugyan ahogy Hunyadi Nándorfehérvárnál megsemmisítő csapást mért az oszmán ostromlókra, mi is sikeresen vettük fel a harcot Soros György globális zsoldoshadaival szemben, de ez egy állandó küzdelem lesz a jövőben is. És tudnunk kell azt is, hogy ez folyamatosan óriási anyagi áldozatokat követel a magyar néptől, mert az Európai Uniótól nemcsak segítségre nem számíthatunk, de inkább a megbélyegzésünk, az ellenünk irányuló állandó támadás lesz a meghatározó.


A háború, mint a másik döntő kihívás kettős szerkezetű, részben egy történelmi globális identitásháború, részben a nagyhatalmak globális konfliktusai, a Magyarországot körülvevő regionális térben megjelenő összecsapásuk, ami napjainkban a Balkánon és főként Ukrajna kapcsán mutatkozik meg. Magyarország legfőbb érdeke a béke megőrzése, és ezt legfőképpen akkor tudjuk szolgálni, ha minden érintettel a kölcsönös előnyökre épülő kapcsolati rendszert igyekszünk fenntartani. Ami pedig a globális identitásháborút illeti, ott nincs hová hátrálnunk.


A családot megalapozó nemi önazonosság lerombolására, a nemzet mint legfőbb lelki, erkölcsi, szellemi identitás megbélyegzésére és lebontására irányuló globális hatalmi törekvések ellen az Európai Unió nemcsak hogy nem véd meg minket, de legtöbbször éppen az EU legfőbb intézményei segítik e pusztító törekvéseket. Nyugodt párbeszédre törekszünk, de van egy pont, ahonnan semmiféle kompromisszum nem létezik számunkra, s ezt akkor is Brüsszel tudtára kell adnunk, ha tudjuk, hogy az önkényesen értelmezett „jogállamiságra” hivatkozva, hamis ürügyekkel újra és újra mindent megtesznek azért, hogy meghátrálásra kényszerítsenek minket.


Évértékelő beszéde végén a miniszterelnök azt is egyértelművé tette, hogy minden eddiginél nagyobb tétje van az áprilisi választásnak, mert ha visszajönnének azok a cinikus, gátlástalan és destruktív erők, amelyek 2010 előtt egyszer már majdnem az összeomlás káoszába taszították az országot, akkor ez történelmi tragédia lenne Magyarország számára. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jó tanács

 „Putyin halálos beteg, az orosz hadsereg a padlón van – hogyan szépíti a nyugati média az ukrajnai helyzetet” – ezzel a címmel közölt publi...