Olvasóinknak

Kedves Olvasóink!



Szeretettel és Tisztelettel köszöntöm Önöket!

Mielőtt a Tanú vélemény rovat szellemi önarcképét átnyújtanám Önöknek, engedjék meg, hogy köszönetet mondjak azért a szeretetért, bizalomért, amelyet a lap indulása óta Önöktől kaptam. Köszönöm a biztatást, az elismerő szavakat, még egyszer köszönöm, és továbbra is elvárom a segítő szándékú kritikákat, bíráló megjegyzéseket is, amelyet Önöktől kaptam.

„Nyelvében él a nemzet!” – hangzik a máig ható intelem. Ez a nyelv pedig napjainkban végveszélyben van! A könyvekből, a folyóiratokból, a képernyőn keresztül árad felénk a szellemi bóvli, a szennyes gondolat, az esztétikai-erkölcsi-világnézeti mocsok, egyre jobban teret hódít a durvaság, az erőszak, a hazugság… Körülvesz bennünket a döntően önző és haszonelvű világ, amely elérni és megszerezni akar, amely az élet minőségét csak az anyagi javakban és az élvezetekben méri.

E „tiszta fényű lappal”, ahogyan Hegyi Béla író, esszéista nevezte, a Tanú tiltakozni kíván a mindennapjainkat elárasztó szellemi igénytelenség ellen.

A nemzeti kultúra és műveltség terjesztésével, a korrekt tájékoztatás megteremtésével ez a folyóirat - a maga szerény módján - szeretné elősegíteni az emberi személyiség méltóságának, egyenlőségének és tiszteletének, mint demokratikus eszménynek a megvalósítását.

Az irodalom, a szellem, a szív erejével kíván hozzájárulni a honfitársak igazságosságra, szabadságra és hazaszeretetre történő neveléséhez, az ismeretek és eszmék szabad kicseréléséhez, a hazánk múltjának és jelenének pótolhatatlan, egyedi és meg nem újítható forrását jelentő kulturális örökségünk megőrzéséhez.

Európa szívében csak erős nemzeti műveltséggel, évszázados hagyományainkkal tudunk megmaradni függetlennek, magyarnak. Ismert, hogy a nemzeti öntudatot történelmünk viharos századaiban az irodalom, a kultúra tudta megőrizni. A nemzetmegmaradás egyik legfontosabb eszköze a nemzeti kultúra: ha van nemzeti kultúránk, létezik nemzet is. A diktatúra időszakaiban az irodalom jelentette az egyedüli kapaszkodót, a vigaszt; szólt helyettünk az egész nemzet helyzetéről, kínjairól. A Tanú /Németh László emlékére/ azért született, hogy szellemi-lelki otthona legyen azoknak az öntudatos, tenni akaró polgároknak, akik még hisznek az eszményekben, a kultúra összetartó erejében.

Ma költők, írók, tudósok helyett médiasztárokra hallgatnak a gyermekeink, és megmosolyogni való bolond, aki elérzékenyül a kristálytiszta költészet olyan hangjain, mint Áprily Lajos Március című versének utolsó strófája, amely így hangzik:

„Barna patakja
napra kacagva
a lomha Marosba csengve siet,
Zeng a csatorna,
zeng a hegy orma,
s zeng - úgy-e zeng, úgy-e zeng a szíved?”

A Tanú, indulásakor arra vállalkozott, hogy a kortárs irodalom, a művészetek, valamint a hiteles történetírás és politológia eszközeivel szolgálja az igényes olvasókat, fölvállalva a nemzeti értékeket, a polgári esztétikai-erkölcsi értékrendet.

A közjó elkötelezett és önzetlen szolgálatára törekedve igyekszem megtartani azt az erkölcsi-szakmai igényességet, amit a lap ars poeticájában megfogalmaztam.
Nem várom el olvasóimtól, hogy véleményük mindenben egyezzen a szerző meggyőződésével, pusztán arra törekszem, hogy írásaimmal továbbgondolkodásra késztessem, éltessem, hitet és önbizalmat adjak. Az aztán már az olvasó dolga, hogy saját élményeivel, tudásával, gondolataival, érzésvilágával egészítse ki az olvasottakat, és alakítsa ki saját álláspontját, véleményét a körülöttünk levő világról.

De ahogyan azt a híres argentin író, Borges megfogalmazta: „Akárcsak az olvasás, az előadás is közös munka, és azok, akik hallgatják, nem kevésbé fontosak, mint az, aki beszél...”

Hiszem, hogy a lap munkássága nem hiábavaló, és a Tanú-nak hosszú évekig helye lesz a polgári Magyarország kulturális térképén.

Adjon Isten ehhez mindig elegendő erőt!



Szabó Piroska

2019. november 23., szombat

Ez lenne a hivatása?

Jó lenne, ha végre elkezdődne az értelmiség közéleti szerepének, rangjának, becsületének helyreállítása a köztudatban. Mert ma egyáltalán nincs benne, ezt mutatják a jelek.


Mármint azoknak az ellenzéki embereknek, akik ez idő tájt a magyar Parlament padjait koptatják és durva káromkodással, minősíthetetlen viselkedéssel akadályozzák a munkát, s teszik mindezt országgyűlési képviselői mandátummal felruházva. Többen közülük bizonyára értelmiséginek és politikusnak tartják magukat. Sietek közölni, nagyon sokan vagyunk már, akik a botrányokban fuldokló társaság jelentős hányadát nem tartjuk annak. Sem értelmiséginek, sem politikusnak. Sőt, az értelmiségi magatartás, létezés megcsúfolásának véljük, ami ott történik.

Kérdezném, ha volna, aki válaszol rá, trágársággal, ordibálással, füttykoncerttel, luftballonokkal, anarchiával sikerült-e valaha is elérni bármilyen eredményt? Nem sikerült. Még erőszakkal is csak ideig-óráig. Vajon ezek a trágár, ordibáló alakok elgondolkodtak-e egyszer is azon, mi az értelmiség feladata, sőt hivatása? Vajon a gyermekeik – merthogy így nevelték őket – büszkén mutogatják mobiltelefonjaikon a gyűlésen felmutatott, hihetetlenül alpári feliratokat, mondván, ezt apa, a hős követte el? Vajon azt mesélik nekik, hogy ez az általuk oly sokszor emlegetett demokrácia? Erről vegyenek példát? Tényleg, mit képzelnek?

Aki ma, éljen a világban bárhol, s nem ábrándult még ki az úgynevezett demokratikus szabadságjogok megnyilvánulásaiból, az hazudik magának. Mert nem igaz, hogy nem veszi észre, az emberek világában minden eltorzult, ami eltorzulhatott. Nagyhatalmi hazugságokkal, erkölcsi és gazdasági zsarolások történeteivel, online fenyegetések híreivel, börtönből szabadult véglények újabb garázdálkodásairól szóló hírekkel van tele a sajtó, no meg ráadásképpen világháborús fenyegetésekkel is.

Minden van tehát, mi szem-szájnak ingere, csak éppen rend nincs. Nagy László költő, halála előtt pár évvel gyönyörű üzenetet küldött az őt ötven, száz, ötszáz évvel követőknek: „Ha lesz emberi arcuk egyáltalán, akkor csókolom őket. Ha lesz emberi szellemük, tudatom velük, üzenem nekik, hogy csak ennyit tudtam tenni értük.” Gyönyörű gondolat, de megfogalmazása óta, azaz csaknem negyvenöt éve rohamtempóban tűnnek el az emberi arcok, s mi, úgy érzem, tehetetlenek vagyunk. Nehéz megfejteni, miért hagyjuk egyre közelebb jönni a végzetet, a káoszt, miért nem lázadunk, miért nem fogalmazunk egyértelműen, s végül miért nem fogunk össze az emberhez méltó élet megtartásáért.


Tudom, és sokan tudják, válságban van az értelmiség is. Nehéz köntörfalazás nélkül megfogalmazni, pontosan hogyan is vitt az út odáig, hogy egy keleti hatalom parancsuralmából egyszerre csak egy nyugati, tán még fondorlatosabb parancsuralmi rendszerbe kerültünk. Mindkettőnek meg voltak és meg vannak az elvtelen kiszolgálói, akiktől nem tudtunk szabadulni. Akik itt vannak velünk, s akik parancs végrehajtók. Olyannyira, hogy már nem is próbálnak értelmiségi köntösbe bújni.

Aki pedig hisz az értelmiség hivatásában, netán tudja is, mi lenne az, nem sok figyelmet kap, nézetei nemigen jutnak el a széles nyilvánossághoz. Így aztán az összefogás sem igen valósulhat meg. Ha vannak is kis körök, nem érnek össze, nem lesznek belőlük nagy körök. Pedig nagyon kellene valamilyen minimum. Viselkedésben, tűréshatárban, a társadalmi élet kötelező szabályaiban. Valamint az is jó lenne, ha elkezdődne az értelmiség közéleti szerepének, rangjának, becsületének helyreállítása a köztudatban. Mert ma egyáltalán nincs benne, ezt világosan mutatják a jelek.

S ha még rangja lenne, talán többen is lennének, akik kimondják: elég. ELÉG! Legyen végre rend, a magunk alkotta szabályok betartásának feltétlen kötelességével.

Hogy mi kell még ehhez? Segítek és más tollával fogok ékeskedni. Igen régen, még 1994-ben vendége volt a Magyar Rádió egyik műsorának a Kopp Mária–Skrabski Árpád házaspár. A magyar lelkiállapotról írott elemzésükről beszéltek. Érdemes idézni gondolataikból:

„A felsorolt bajok, betegségek nem genetikai öröklött okokra, sajátos földrajzi helyzetre vagy elégtelen iskolai végzettségre vezethetők vissza, hanem általános szorongásra, a kis és a nagyobb közösségek, emberi kapcsolatrendszerek hiányára, az önbecsülés, a történeti és erkölcsi értékek tudatos lejáratára és elvesztésére. Nem utolsó sorban érzelmi műveletlenségre. Az érzelmi műveltség ugyanis azt a képességet jelenti, amellyel az egyén az akaratától függetlenül őt meghatározó érzelmi kihívásokat, a gyászt, a csalódást, megalázást, szegénységet, haragot, a másság elviselését nehezítő előítéleteket, röviden: idegrendszerét romboló indulatait kezelheti, megszelídítheti, feldolgozhatja. (…) Mivel elvesztette tájékozódó pontját, reményét, hitét, eszméit és példaképeit, azért uralkodik el rajta a bizonytalanság érzése, a kétségbeesés, az önzés, (…) a minden felelősségtől, vállalástól való merev elzárkózás.”


Van tehát kire hallgatni, ha közállapotainkon változtatni, javítani szeretnénk, mert az idézett tanulmány a gyógymódot is tartalmazza. Bizony abban, ahogy én értelmeztem, még az is benne van, hogy bocsássunk meg a „jakabpétereknek”. Nem tudják, mit cselekszenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jó tanács

 „Putyin halálos beteg, az orosz hadsereg a padlón van – hogyan szépíti a nyugati média az ukrajnai helyzetet” – ezzel a címmel közölt publi...