Olvasóinknak

Kedves Olvasóink!



Szeretettel és Tisztelettel köszöntöm Önöket!

Mielőtt a Tanú vélemény rovat szellemi önarcképét átnyújtanám Önöknek, engedjék meg, hogy köszönetet mondjak azért a szeretetért, bizalomért, amelyet a lap indulása óta Önöktől kaptam. Köszönöm a biztatást, az elismerő szavakat, még egyszer köszönöm, és továbbra is elvárom a segítő szándékú kritikákat, bíráló megjegyzéseket is, amelyet Önöktől kaptam.

„Nyelvében él a nemzet!” – hangzik a máig ható intelem. Ez a nyelv pedig napjainkban végveszélyben van! A könyvekből, a folyóiratokból, a képernyőn keresztül árad felénk a szellemi bóvli, a szennyes gondolat, az esztétikai-erkölcsi-világnézeti mocsok, egyre jobban teret hódít a durvaság, az erőszak, a hazugság… Körülvesz bennünket a döntően önző és haszonelvű világ, amely elérni és megszerezni akar, amely az élet minőségét csak az anyagi javakban és az élvezetekben méri.

E „tiszta fényű lappal”, ahogyan Hegyi Béla író, esszéista nevezte, a Tanú tiltakozni kíván a mindennapjainkat elárasztó szellemi igénytelenség ellen.

A nemzeti kultúra és műveltség terjesztésével, a korrekt tájékoztatás megteremtésével ez a folyóirat - a maga szerény módján - szeretné elősegíteni az emberi személyiség méltóságának, egyenlőségének és tiszteletének, mint demokratikus eszménynek a megvalósítását.

Az irodalom, a szellem, a szív erejével kíván hozzájárulni a honfitársak igazságosságra, szabadságra és hazaszeretetre történő neveléséhez, az ismeretek és eszmék szabad kicseréléséhez, a hazánk múltjának és jelenének pótolhatatlan, egyedi és meg nem újítható forrását jelentő kulturális örökségünk megőrzéséhez.

Európa szívében csak erős nemzeti műveltséggel, évszázados hagyományainkkal tudunk megmaradni függetlennek, magyarnak. Ismert, hogy a nemzeti öntudatot történelmünk viharos századaiban az irodalom, a kultúra tudta megőrizni. A nemzetmegmaradás egyik legfontosabb eszköze a nemzeti kultúra: ha van nemzeti kultúránk, létezik nemzet is. A diktatúra időszakaiban az irodalom jelentette az egyedüli kapaszkodót, a vigaszt; szólt helyettünk az egész nemzet helyzetéről, kínjairól. A Tanú /Németh László emlékére/ azért született, hogy szellemi-lelki otthona legyen azoknak az öntudatos, tenni akaró polgároknak, akik még hisznek az eszményekben, a kultúra összetartó erejében.

Ma költők, írók, tudósok helyett médiasztárokra hallgatnak a gyermekeink, és megmosolyogni való bolond, aki elérzékenyül a kristálytiszta költészet olyan hangjain, mint Áprily Lajos Március című versének utolsó strófája, amely így hangzik:

„Barna patakja
napra kacagva
a lomha Marosba csengve siet,
Zeng a csatorna,
zeng a hegy orma,
s zeng - úgy-e zeng, úgy-e zeng a szíved?”

A Tanú, indulásakor arra vállalkozott, hogy a kortárs irodalom, a művészetek, valamint a hiteles történetírás és politológia eszközeivel szolgálja az igényes olvasókat, fölvállalva a nemzeti értékeket, a polgári esztétikai-erkölcsi értékrendet.

A közjó elkötelezett és önzetlen szolgálatára törekedve igyekszem megtartani azt az erkölcsi-szakmai igényességet, amit a lap ars poeticájában megfogalmaztam.
Nem várom el olvasóimtól, hogy véleményük mindenben egyezzen a szerző meggyőződésével, pusztán arra törekszem, hogy írásaimmal továbbgondolkodásra késztessem, éltessem, hitet és önbizalmat adjak. Az aztán már az olvasó dolga, hogy saját élményeivel, tudásával, gondolataival, érzésvilágával egészítse ki az olvasottakat, és alakítsa ki saját álláspontját, véleményét a körülöttünk levő világról.

De ahogyan azt a híres argentin író, Borges megfogalmazta: „Akárcsak az olvasás, az előadás is közös munka, és azok, akik hallgatják, nem kevésbé fontosak, mint az, aki beszél...”

Hiszem, hogy a lap munkássága nem hiábavaló, és a Tanú-nak hosszú évekig helye lesz a polgári Magyarország kulturális térképén.

Adjon Isten ehhez mindig elegendő erőt!



Szabó Piroska

2019. július 30., kedd

A liberalizmus alkonya

ÁLLÁSPONT

Orbán Viktor tusványosi beszéde után idén sem a hazai, inkább a nemzetközi reakciókat érdemes figyelni.

Az ellenzéki pártok részben alighanem előre megírt nyilatkozatai ismét megmutatták, hogy beléjük aztán tényleg kár egy félórás előadás, kár a meghatározó politikai ideológiák elemzése, nem tudnak és nem is akarnak kilépni szűk, provinciális kereteik közül.

Az egyik vád szerint a kormányfő elszigetelődött – most aztán végképp, teszem hozzá, mert ezt is már évek óta hallgatjuk –, ami különösen vicces, ha az európai képviseletük zömét elvesztő pártokról van szó. Ez a maga egyszerűségében nyilvánvaló ostobaság, amit cáfolni is felesleges, pláne az uniós pozíciókról szóló vitában megmutatkozó hatékony visegrádi–olasz fellépés fényé­ben. A kritikák másik vonala a liberális szektás meggyőződés, amely szerint a történelem helyes oldalán a birodalomépítők vannak.

Ami azt illeti, utóbbiak valóban makacsul ragaszkodnak vezető szerepükhöz Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is, de pont azért válnak az utóbbi időben még agresszívabbá, mert érzik a vesztüket.

A már említett nemzetközi reakciók fontos tanulsága pedig éppen az, hogy amíg öt éve a komplett nyugati sajtó levegő után kapkodott a rémületes „illiberális demokrácia” hallatán, most több az objektív tudósítás, mint a felháborodás. Ez annak tudható be, hogy az Orbán Viktor által öt éve bedobott fogalom mára nem ijesztő szélsőségesség, hanem egyre inkább a main­stream. A kormányfő éppen azért politizálhat és érvényesíthet magyar érdekeket ma kibővült nemzetközi mozgástérben, mert az egyre több országban meghatározó jobboldali erők számára ő nemcsak egy új irány előfutára, hanem egy olyan ország vezetője, amelyre a gazdaság- és a migrációs politikában is jó példaként lehet hivatkozni.

A keresztény szabadság olyan fogalom lehet, amelybe több politikai erő is kapaszkodhat Európában. A tömeges illegális bevándorlás, a terrortámadások és más, migránsok által elkövetett bűncselekmények korában ugyanis folyamatosan téma, miképp védhetjük meg a szabadságunkat, európai életformánkat. Ezt a meghatározó nyugati liberális elit még nem vette ugyan észre, modellje, a totális be nem avatkozást hirdető laissez faire logika alkalmatlan arra, hogy megóvja Európát.
A totális liberalizmus ugyanis – ami olyannyira nem szabadságpárti, hogy bár elvileg mindent megenged, valójában rendkívül intoleráns – fokozatosan leépíti Európa immunrendszerét. A liberalizmus európai embere nem másokat integrál, hanem hagyja magát asszimilálni az erősebbek által.

Ehhez az egyik fegyverük a nyugati sajtót átható tagadás. Ennek legfrissebb példája, hogy azért támadják a német sajtóban az AfD-t, mert miután a frankfurti pályaudvaron egy eritreai férfi vonat elé lökött egy anyát és gyerekét, a párt egyik vezetője a Twitteren azt kérdezte, mikor védik már meg a német állampolgárokat a határtalan Willkommenskultur helyett. A sajtó szerint Alice Weidel felhasznált egy tragédiát – írják ezt úgy, mintha egyszeri esetről lenne szó vagy valamiféle kivédhetetlen természeti katasztrófáról.

A tagadás ritkán old meg problémákat, más országok belügyeibe, kormányaik döntéseibe azonban Magyarországnak nem szokása beleszólni, és cserébe is ezt várjuk el. Ha a liberális elit fél, hogy doktrínája veszélybe került, jól teszi, mert ez valóban így van. Nyugat-Európában ugyanis egyre több ember mondja ki – szavazatával is nyomatékosítva –, hogy egyrészt biztonságban akar élni, másrészt pedig szeretné, ha gyerekei, unokái nem kisebbségek lennének a saját országukban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jó tanács

 „Putyin halálos beteg, az orosz hadsereg a padlón van – hogyan szépíti a nyugati média az ukrajnai helyzetet” – ezzel a címmel közölt publi...